MeSziszi 2013.03.01. 05:58

Kalóz party

A csapat nagy része első osztályos gyerekekből állt. Mivel nagyobbik fiam februárban született, így a lakásban kellett a bulit összehozni. Választásunk a kalóz témára esett (már két farsang óta kalóz volt, így jelmezünk is adott volt ehhez).

Meghívó: Kinyomtattam a kalózhajós meghívókat, majd mindegyiknek elégettem a négy oldalát. Borítékba tettük, amit viaszpecséttel zártunk le. Palackpostán is gondolkodtunk, ez  is jó megoldás lehet.

Dekoráció: kalózos papírtányérok, poharak, szalvéták, lufik, girland, kalóz zászlócskák a virágcserepekben. Az asztalon terítő, amelyre kalózos konfettit szórtam, kitettem középre egy kalózhajót, voltak régi lámpások mécsessel. Varrtam egy nagy halálfejes zászlót, ez lógott a bejáratnál.

Lakást kirámoltuk, a gyerekszoba volt lakatlan szigetnek kinevezve, a két ágy össze volt rakva, a gyerekek ezt használták hajónak. Egy deszkapallón lehetett a szobába bemenni, kalózos takarók jelképezték a szigetet. Bevittem a hatás kedvéért a teknőst és a díszpálmát is, megúszta mindkettő épségben a buli végét...

Kaja, Pia: Tortát kalózhajó formában rendeltem. Süti muffin volt, amit ki lehet díszíteni kalózfejnek is, de én csak halálfejes muffin papírba csomagoltam őket. Volt még almás pite is, mert azt ugyebár szeretik a kalózok. Szendvicseket vitorlás formában készítettem. A muffinokra és a szendvicsekre csináltam mini halálfejes zászlókat.

Érkezés (10 perc): A meghívóban már megadtam, hogy mindenki jöjjön kalózruhában. Aki aztán mégsem abban érkezett, az is követelte magának az első 5 perc után, annak gyorsan találtunk kiegészítőket. Beszereztem plusz kendőket és szem takarókat, úgyhogy összeállt a komplett kalózcsapat 10+2 kistestvér számú gyerekből. Természetesen szülők is vehetnek fel halálfejes felsőt, ha van és fejkendőt.

Próbatétel (10 perc): Ahhoz, hogy mindenki igazi kalóz lehessen, a gyerekeknek megérkezésük után át kellett esniük egy próbatételen. Kiterítettünk egy kötelet, kaptak a gyerekek a kezükbe egy vízzel teli poharat, amiben egy teamécses úszott. Úgy kellett a kötélen végig egyensúlyozni, hogy a gyertya ne aludjon el. Persze mindenki sikerrel vette az akadályt.

Kincskeresés (30 perc) :

Ki kell először is találni a kincs helyét, miben legyen, és persze mi legyen maga a kincs... Nálunk ezúttal a mosógép volt a hely. Van egy fa kincsesládám, ez esett áldozatul, de persze egy karton doboz is megfelel a célnak, akár ki is festhetjük.

Varrtam minden gyereknek már előre egy kis tasakot, amin rajta volt a neve és természetesen egy halálfej. Beszereztem aranypénzeket (persze műanyagból). Mindenkinek betettem egy darabot a zacskójába, és ezt rejtettem a ládikóba. Aztán a további feladatok során ehhez gyűjthették a további aranyakat.

Készítettem kincskereső térképet. Kávéval meglocsoltam egy A3-as műszaki rajzlapot, megszárítottam, leégettem a széleit, és erre rajzoltam rá a térképet különböző állomásokkal, ott elvégzendő feladatokkal. Aztán összevágtam, borítékokba helyeztem a darabjait (ahány gyerek volt) és a borítékoknak különböző rejtekhelyeket találtam ki a lakásban, ahová el is helyeztem őket a gyerekek megérkezése előtt. Készítettem szintén leégetett szélű papírokra a borítékok helyéről rajzokat. Ezeket a rajzokat összetekertük és beledugtuk egy-egy lufiba sok-sok konfetti kíséretében, amiket aztán felfújtunk.

A gyerekeknek egy kalózkarddal kellett szétverniük ezeket a lufikat, mindenkinek egyesével felakasztottuk őket, és mikor sikerült a lufit kidurrantani, hullott a konfetti és mindenki megtalálta a maga képét. A képek alapján több kevesebb segítséggel a gyerekek megkeresték a borítékjaikat. Mikor minden boríték megvolt, össze kellett illeszteniük a darabokból a térképet.

A térképen lévő feladatokat végre kellett hajtaniuk. Kanapén ugrálva jó hangosan kellett kiabálni, hogy elijesszék a (plüss)cápákat. Gyerekszobában a „szigeten” a Halász Judit Kalóz Jack a kapitányra kellett táncolniuk. A konyhában 10 fekvőtámaszt kellett nyomniuk fejenként, és így jutottak a fürdőszobába, ahol a mosógép rejtette a kincset, persze könnyen megtalálták, kivenni nehezebb volt...

Miután mindenki magához vette a kincses ládából a maga kincsgyűjtő tasakját, kezdődhettek a további aranygyűjtési lehetőséget adó ügyességi játékok.

Papírhajó fújás (10 perc): Ehhez készítettem előre mindenkinek névre szóló, halálfejes zászlós papírhajót. Ezeket csatasorba állítottuk, kisebb csapatokban mindenki lehasalt, és rajta, kezdődhetett a fújás. A leggyorsabbak jutalma aranypénz volt. (Persze mindig igyekeztem igazságosan osztani a pénzeket, hogy a végén mindenkinek legyen beváltható kincse.)

Rumivás (10 perc): Készítettem gyümölcsteát, beletöltöttem csatos üvegekbe, persze bemeséltem a kalózoknak, hogy ez rum (el is hitték), vettem csavart szívószálat (óriást nem kaptam, de azzal még jobb), és kisebb csapatokban zajlott a verseny, aztán az aranyosztás.

Doboz dobálás (10 perc): Ehhez szükségünk van 6 darab üres sörös dobozra (férjek szívesen segítenek az ürítésben), felállítottam toronyba, meghúztam a kezdő vonalat, és az mögül mindenki hármat dobhatott szivacs labdákkal. Mindenki megkapta a megérdemelt jutalmát.

Kalózkvíz (10 perc): Összeírtam sok-sok kalózokkal kapcsolatos kérdést, leültettem őket magam köré, és aki tudta a helyes választ, annak repült az arany.

Kalózteszt.jpg

 

Közben megérkeztek segítőim Ani néni és Zoli bácsi személyében. Ekkor még nem tudtam, hogy boldogulok-e otthon a gyerek sereggel, ezért nem mertem egyedül bevállalni a bulit, de most már tudom, hogy miként kell úgy lekötni a lurkókat, hogy ne legyen idejük a lakást a feje tetejére állítani.

Ők is játszottak velük különböző játékokat (2 óra):

  • memória játék, Zoli bácsi mesélt egy sztorit egy kalózról, amit aztán utána kellett mesélni és mutogatni
  • körbe álltak terpeszben és át kellett dobniuk a labdát egymás lába között, akinek sikerült, az kiesett
  • felálltak sorban, Ani néni háttal nekik, mozoghattak addig, míg meg nem fordult, akit rajtakapott, kiesett
  • különböző papírokat húztak, rajta feladatokkal
  • kötélhúzás, a nagy sikerre való tekintettel duplán is, a veszteseknek fekvő támaszokkal
  • gitáros zenélős éneklés is volt természetesen (Zoli bácsi igény szerint gitározza, Ani néni furulyázza a gyerekdalokat, hoznak a gyerekeknek különböző kis hangszereket, amiből mindenki kap, és kipróbálhat)
  • a szülinapos leült, háttal neki felsorakoztak a gyerekek és elváltoztatott hangon egyesével mondtak neki valamit, fel kellett ismernie, hogy ki az
  • Zoli bácsi készített mindenkinek tetoválást
  • jégtáncot is játszottak, amíg szólt a zene, addig táncolni kellett, amikor abbahagyta, szoborrá kellett dermedniük
  • mindenki kipróbálhatta a gitárt is

Tortázás, ajándékosztás minden irányba (30 perc): A tortázáshoz a zenei aláfestést Zoli bácsi biztosította, nagyon hangulatos volt így élőzenével a Halász Judit féle klasszikus „Boldog szülinapot”. Aztán a gyerekek sorban átadták az ajándékaikat, egyesével, ahogy a szülinapos szólította őket (élvezte is a királyságát). A végén pedig beválthatták az aranypénzeiket mindenféle apró-cseprő dolgokra, amiket ebből a célból szereztem be (édességek, matricák,  írószerek, radírok, noteszek stb…)

Nagyon jól sikerült a buli, legalábbis az én gyerekeim, és a vendégek is ezt mesélték utólag. A csatolt videón található képek meséljenek a buliról.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása